ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Ως φορολογικά κάτοικος Ελλάδας
Βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, εάν κάποιος/α είναι φορολογικά κάτοικος Ελλάδας, οφείλει να δηλώνει και να φορολογείται για το παγκόσμιο εισόδημα του στην Ελλάδα.
Έτσι, εάν αποκτάτε εισοδήματα από το εξωτερικό, οφείλετε να δηλώνετε κάθε χρόνο στις ελληνικές φορολογικές αρχές τα εισοδήματα που αποκτήσατε στην αλλοδαπή, ανεξάρτητα από το αν έχουν ήδη φορολογηθεί στο εξωτερικό ή όχι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υποβάλλετε φορολογική δήλωση τόσο στη χώρα του εξωτερικού στην οποία αποκτήθηκε το εισόδημα όσο και στην Ελλάδα, όπου είστε φορολογικά κάτοικος.
Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι (στην πλειοψηφία των περιπτώσεων) δεν θα φορολογηθείτε δύο φορές για τα εισοδήματα αυτά. Οι περισσότερες χώρες έχουν υπογράψει μεταξύ τους Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολόγησης Εισοδήματος (Σ.Α.Δ.Φ.Ε.), όπου ρυθμίζονται οι τρόποι χειρισμού τέτοιων περιπτώσεων.
Μπορείτε να βρεθείτε αντιμέτωποι κυρίως με δύο διαφορετικές περιπτώσεις:
Α)Τα εισοδήματα δεν έχουν φορολογηθεί στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει αποκλειστικό δικαίωμα φορολόγησης. Θα φορολογηθείτε στην Ελλάδα, και θα πληρωθεί ο φόρος που αντιστοιχεί εδώ.
Β) Τα εισοδήματα αυτά έχουν ήδη φορολογηθεί στο εξωτερικό. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να γίνει έλεγχος της Σ.Α.Δ.Φ.Ε. μεταξύ της Ελλάδος και της χώρας όπου αποκτήσατε το εισόδημα για να δούμε τι αναφέρει (τι έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους τα κράτη). Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δε θα φορολογηθείτε ξανά στην Ελλάδα, και θα αφαιρεθεί ο φόρος που έχετε καταβάλλει στο εξωτερικό. Παραμένει όμως η υποχρέωση δήλωσης του εισοδήματος στην Ελλάδα.
Δικαιούμαι να μεταφέρω την φορολογική μου κατοικία; Πώς θα φορολογούμαι;
Εάν εκτός από την απόκτηση εισοδήματος από το εξωτερικό, ζείτε και εργάζεστε εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα (και πληρούνται κάποιες πρόσθετες προϋποθέσεις), έχετε την δυνατότητα να μεταφέρετε τη φορολογική σας κατοικίας στο εξωτερικό, δηλαδή στην χώρα όπου ζείτε και εργάζεστε.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα φορολογείστε σε εκείνη την χώρα για το παγκόσμιο εισόδημα σας, ενώ στην Ελλάδα θα φορολογείστε μόνο για τα εισοδήματα που αποκτάτε στην Ελλάδα (πχ εισόδημα από ενοίκια). Επίσης, ως φορολογικά κάτοικος εξωτερικού, δεν έχετε την υποχρέωση δήλωσης των εισοδημάτων του εξωτερικού στην Ελλάδα.
Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι ο κάθε φορολογούμενος μπορεί να έχετε μία μόνο φορολογική κατοικία. Και για να θεωρηθεί ότι η φορολογική αυτή κατοικία είναι σε χώρα του εξωτερικού, θα πρέπει να είστε μόνιμος κάτοικος της χώρας αυτής. Με τον όρο "μόνιμος κάτοικος" εννοούμε ότι διαμένετε στη συγκεκριμένη χώρα του εξωτερικού για διάστημα που υπερβαίνει τις 183 ημέρες μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος (χωρίς να είναι αναγκαίο οι μέρες αυτές να είναι συνεχόμενες). Ο φορολογούμενος που αιτείται την μεταφορά της φορολογικής κατοικίας φέρει και το βάρος της απόδειξης στις ελληνικές φορολογικές αρχές ότι έχει στη χώρα του εξωτερικού τη μόνιμη ή κύρια κατοικία ή τη συνήθη διαμονή ή το κέντρο των ζωτικών του συμφερόντων, ήτοι τους προσωπικούς και οικονομικούς δεσμούς του (N.4172/2013).
Τρόπος Φορολόγησης:
Εάν έχετε εισοδήματα μόνο από το εξωτερικό, και έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά της φορολογικής σας κατοικίας (δηλαδή είστε φορολογικά κάτοικος εξωτερικού), και δεν αποκτάτε πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα στην Ελλάδα, έχετε υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης μόνο στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα, εφόσον δεν αποκτάτε εισοδήματα, δεν υπάρχει και η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης.
Εάν όμως αποκτάτε εισοδήματα και στην Ελλάδα, πρέπει να υποβάλλετε φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα αυτά. Στην Ελλάδα θα δηλωθεί το αποκτηθέν εισόδημα, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο ή απαλλασσόμενο, που προέρχεται από πηγές Ελλάδας. Στην φορολογική δήλωση που θα υποβάλλετε στην χώρα της φορολογικής σας κατοικίας, θα πρέπει να προσθέσετε το εισόδημα Ελλάδος στο παγκόσμιο εισόδημα σας.
Διαδικασία
Μεταφοράς Φορολογικής Κατοικίας
Η διαδικασία μεταβολής της φορολογικής κατοικίας χωρίζεται σε δύο στάδια. Κατά το πρώτο στάδιο υποβάλλετε την αίτηση μεταβολής της φορολογικής κατοικίας μαζί με κάποια τυπικά δικαιολογητικά, ενώ κατά το δεύτερο στάδιο υποβάλλετε τα δικαιολογητικά που πράγματι αποδεικνύουν τη μόνιμη κατοικία σας.
Κάθε στάδιο έχει τις δικές του χρονικές προθεσμίες που πρέπει να τηρηθούν, καθώς απαιτεί και συγκεκριμένα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν.
Το λογιστικό μας γραφείο εξειδικεύεται σε θέματα μεταφοράς φορολογικής κατοικίας στο εξωτερικό, έχοντας πολυετή εμπειρία και έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία αρκετές μεταφορές φορολογικής κατοικίας σε χώρες του εξωτερικού.